04
In de wereld van social media is Facebook oppermachtig. Vrijwel iedereen heeft inmiddels een Facebook account of heeft in het verleden een account gehad. Dankzij het grote aantal gebruikers kunt u vrijwel niet om Facebook heen.

Toch heeft Facebook ook een hoop nadelen. Eén van de meest bekende nadelen zijn de privacy bezwaren die ontstaan bij het gebruik van Facebook. Het sociale netwerk heeft als het hier om gaat nou niet een geweldige reputatie opgebouwd.

Ello wil de wereld bewijzen dat het ook anders kan. Alhoewel het platform het best gezien kan worden als een middenweg tussen het strak geregeerde Twitter en het losse, vrijwel anarchistische Tumblr, richt Ello met name zijn pijlen op Facebook. De makers leggen in hun manifest duidelijk de verschillen tussen Ello en Facebook uit.

In het manifest wordt met name ingegaan hoe Facebook de gegevens van gebruikers aan derde partijen doorverkoopt. Het winstmodel van Facebook is gebaseerd op de waarde van posts, profielen en likes. Daarmee zijn, volgens Ello, alle Facebook gebruikers in principe een product zelf.

Bij Ello is dat volgens de makers anders. Het winstmodel van Ello is gebaseerd op het aanbieden van betaalde features. U kunt dus uw profiel uitbreiden, zolang u hiervoor bereid ben te betalen.

Niet alleen het winstmodel is anders. Ello verschilt ook op een aantal andere punten van Facebook. Zo is het op Ello toegestaan om een pseudoniem te gebruiken terwijl dit in Facebook kan leiden tot het verwijderen van uw account. Bovendien is Ello op het moment invite only. Dat betekent dat u eerst een uitnodiging moet krijgen van een andere Ello gebruiker. U hoeft hier inmiddels niet lang meer op te wachten, omdat het aantal uitnodigingen momenteel snel aan het stijgen.