03

Facebook is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het sociale netwerk is inmiddels de miljard gebruikers gepasseerd. Het is dan ook zelfs zo dat er groot aantal mensen verslaafd zijn geraakt aan het gebruik van Facebook. Rede genoeg om onderzoek te doen hoe dit mogelijk is.

FacebookEen team van Amerikaanse onderzoekers heeft dit dus gedaan en heeft een verklaring gevonden waarom we Facebook maar niet met rust kunnen laten. Het antwoord zit hem in de hersenen en Facebook is dan niet de oorzaak maar een symptoom.

Waarom kunnen we Facebook niet loslaten?

Het onderzoek dat door een team van neurowetensnchappers aan de UCLA universiteit in Californië werd uitgevoerd, verklaart waarom we iedere pauze naar onze Facebook profiel gaan. Het is echter niet Facebook zelf dat verslavend is. Het sociale netwerk is het meest voor de hand liggende middel om onze hersenen tevreden te stellen.

De conclusie van het onderzoek is niet dat Facebook verslavend is, maar dat onze dorsomediale prefrontale cortex tijdens rust behoefte heeft aan sociaal contact. En wat is nu een betere manier om snel sociaal contact te zoeken dan via Facebook. Het was al eerder vastgesteld dat tijdens het nemen van een rustpauze sommige delen van onze hersenen actief bleven maar nu is dus ook verklaard waarom en waarmee.

Het onderzoek kort uitgelegd

Voor het bereiken van deze conclusies vroegen de onderzoekers aan 21 deelnemers om een serie videofragmenten te bekijken terwijl ondertussen de hersenactiviteit werd bestudeerd. De videofragmenten konden in drie categorieën worden opgedeeld: foto's van mensen met een beschrijving van hun geestelijke gesteldheid, foto's van mensen met een uitleg van wat er op de foto gebeurd en beelden met cijfers en wiskundige vergelijkingen.

De focus lag met name op de eerste reeks foto's. Aan de deelnemers werd gevraagd of de beschrijving van de foto's nuttig of niet nuttig waren. Bij het bekijken van deze foto's namen de onderzoekers een hogere activiteit van de dorsomediale prefrontale cortex waar. Deelnemers waarbij deze activiteit het hoogst was, waren ook de deelnemers die sneller hierover een beslissing konden maken.

Uit het onderzoek blijkt dat de activiteit dorsomediale prefrontale cortex flink toeneemt wanneer we een pauze nemen of wanneer we dromen. Dit maakt het mogelijk om sociale interacties te verwerken en bereid ons voor op sociale interacties met de buitenwereld in de toekomst.

Categorie: Facebook