18

Het CPBL, de Belgische Privacycommissie, heeft haar aanklacht tegen Facebook doorgezet. In een kort geding in de rechtbank in Brussel is overeengekomen dat de rechtszaak op 21 september verder gezet zal worden. De Commissie eist een bedrag van 250.000 euro voor iedere dag dat Facebook de privacy van Belgische burgers blijft schenden.

FacebookDe aanklacht van de Commissie is dat Facebook persoonlijke gegevens van haar leden opspoort en deze vervolgens zonder toestemming verwerkt. De Commissie vroeg Facebook eerder om opheldering over het gebruik van cookies op de site. Momenteel is Facebook namelijk in staat om met haar cookies ook mensen die de site bezoeken maar geen lid zijn te volgen. Het laatste kwam naar voren in een wetenschappelijke studie naar de site van februari.

De dwangsom die de Commissie eist, een bedrag van 250,000 euro per dag dat Facebook de privacyrechten schendt, is specifiek gekozen om Facebook te overtuigen actie te ondernemen. Een kwart miljoen is voor Facebook een schijntje maar na verloop van tijd zullen deze kosten ook voor Facebook erg hoog oplopen. Volgens de Commissie hebben de advocaten van Facebook aangegeven dat het nog te vroeg is om te praten waardoor het er naar uit ziet dat het advocatenteam van het sociale netwerk wellicht niet 100% overtuigd is van hun zaak.

De aanklacht tegen Facebook is een aanzet om de privacy schending van de site op een hoger niveau te bespreken. Eerder werd Google al door het Europese Hof op de vingers getikt omtrent het verwijderen van persoonsgegevens in de zoekmachine op aanvraag dus het is zeker mogelijk om op Europees niveau Facebook aan te pakken.

Categorie: Facebook