17
facebook dislikeGeef ons een like en maak kans op een gratis overnachting in ons hotel, een maaltijd in ons restaurant of een andere mooie prijs.

De Like knop is inmiddels helemaal ingeburgerd.
Helaas is deze knop niet altijd even geschikt.
Als een Facebook vriend aangeeft dat zijn tante overleden is, dan weet u misschien niet wat u moet zeggen, maar een “Like” geven schiet ook in het verkeerde keelgat.

Er wordt dan ook al jaren geschreeuwd om een “Dislike” knop om ons ongenoegen of medeleven te uiten. De oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, heeft nooit bevestigd dat deze knop er zou komen. De CEO heeft echter in een reactie op een vraag aangekondigd dat er wel een nieuwe, vergelijkbare knop aan zit te komen.

Het probleem met een “Dislike” knop, volgens Zuckerberg, is dat een directe tegenhanger van de “Like” knop het risico met zich meebrengt dat Facebook van een plakboek naar een discussieforum transformeert waar gebruikers in twee kampen worden gedeeld: de “Like”-ers en de “Dislike”-ers. Dat is zonde want iedereen zou zijn of haar ongezouten mening moeten uiten (tot zover deze binnen de fatsoensregels past) of ervaringen kunnen delen, zonder de angst op massale afkeuring.

De bovenstaande kwestie was dan ook de reden waarom een broertje van de “Like”-knop jarenlang uit bleef. Facebook blijkt echter momenteel bezig te zijn met treffen van voorbereidingen voor het test draaien van een nieuwe knop. Het is de bedoeling dat met deze knop vooral empathie getoond kan worden. Het is echter nog niet duidelijk om wat voor knop het gaat.
Categorie: Facebook