Handige trucs om meer uit de Google zoekmachine te halen

In de meeste gevallen is het gebruik van de Google zoekmachine recht toe, recht aan. U vult de zoektermen waar u naar op zoek bent in de zoekbalk in, u drukt op de Zoeken knop en u krijgt een lijst met zoekresultaten.

Het kan echter voorkomen dat deze aanpak niet voldoende is en dat u niet de zoekresultaten krijgt waarnaar u op zoek bent. In dat geval hebben wij een aantal trucs waarmee u uw zoekopdracht kunt verfijnen en dus toch kunt vinden wat u nodig heeft.


Truc #1: Gebruik aanhalingstekens voor citaten

Als u wilt zoeken op een zinsnede of een citaat, dan kunt u dit doen door desbetreffende zin tussen aanhalingstekens te plaatsen en deze als zoekterm te gebruiken. Als u bijvoorbeeld "To be or not to be" invult, dan zult u geheid doorverwezen worden naar het beroemde toneelspel van William Shakespeare, Hamlet.

Truc #2: Gebruik plustekens voor meerdere woorden op één pagina

Het komt vaak voor dat u op meerdere woorden tegelijk wilt zoeken. Als u de woorden echter los in de zoekbalk invult, zult u ook resultaten krijgen waarbij slechts één van de woorden op de pagina voorkomt. Door plustekens te gebruiken, zult u enkel pagina's vinden waarbij alle zoektermen voorkomen. Voorbeeld: maan+roos+vis laat alle pagina's zien war zowel het woord maan, roos en vis voorkomt.

Truc #3: Zoeken op een specifieke site met site:

Als u op zoek bent naar een bepaalde pagina en u weet op welke site deze pagina te vinden is, dan kunt het voorvoegsel site: gebruiken. U zult dan alle zoekresultaten die uw site naar keuze zijn gevonden te zien krijgen. Voorbeeld: campings site:toerisme.be laat u alle pagina's van toerisme.be waarin het woord campings voorkomt zien.

Truc #4: Enkel op titel zoeken met intitle:

U kunt het zoeken naar zoekwoorden ook beperken tot de titel, en niet de inhoud van de pagina. Door het voorvoegsel intitle: te gebruiken, zult u enkel pagina's vinden waar dit woord in de titel voorkomt. U kunt ook op meerdere woorden zoeken door het plusteken te gebruiken. Voorbeeld: intitle:"Van Rompuy"+"Verhofstadt" als u op zoek bent naar een artikel waarin beide EU kopstukken in de titel voorkomen.

Truc #5: Gebruik de Images tab

U kunt niet alleen zoeken op pagina's zoeken, maar ook op afbeeldingen. Onder de zoekbalk vindt u naast Web ook een aantal andere opties. Eén daarvan is Images (of, als u de Nederlandse versie gebruikt, Afbeeldingen). Als u deze optie selecteert, zult u niet alle pagina's, maar alle afbeeldingen vinden die voldoen
aan de door u opgegeven zoektermen.

Eastereggs

Er zitten in de Google zoekmachine ook een aantal leuke eastereggs (kleine verrassingen die in een programma of spel worden ingebouwd). We hebben de volgende eastereggs gevonden

1. Zoek naar "Atari Breakout" in Google Images; de klassieker Breakout van Atari komt nu automatisch op uw scherm
2. Vul "Zerg Rush" in als zoekwoord; de zoekresultaten zullen nu worden aangevallen door zwermen van de O's die u met uw cursor moet stoppen voordat zij alle zoekresultaten opeten.
3. Vul "Conway's Game of Life" in als zoekword; het beroemde gelijknamige spel zal nu te spelen zijn via de browser.
4. Vul "Pacman" in als zoekwoord; het eerste resultaat is een Pacman spel waarbij u het happertje moet besturen in een doolhof in de vorm van de naam Google.