Hoe belangrijk is gebruikers vriendelijkheid voor uw website?

Wat is gebruikersvriendelijkheid? En waarom gebruikersvriendelijkheid van groot belang voor een succesvolle website? Een site die goed op het gebied van gebruikersvriendelijkheid scoort, is een site die eenvoudig in het gebruik is voor haar bezoekers. Als een site niet duidelijk en lastig te navigeren is, zullen bezoekers al snel opgeven. Daarom is het essentieel dat uw site ook op dit vlak goed scoort.

gebruikersvriendlijkheid van een website

Hoe implementeert u gebruikersvriendelijkheid in het ontwerp van uw site?

Wanneer u het ontwerp van uw site bepaalt, zult u twee zaken in het achterhoofd moeten houden. Een site kan er prachtig uit zien, maar als de functionaliteit ontbreekt, dan heeft het ontwerp van de site gefaald. Daarnaast kan een site prima werken, maar als de gebruikerservaring van de site niet positief is, dan is het ontwerp van de site ook niet goed.

Tegenwoordig is het vrij normaal dat producten een uitgebreid scala aan functies bevatten. Niet iedere feature is even eenvoudig te gebruiken. In veel gevallen zijn er meer features dan knoppen, en kunnen features enkel door een combinatie van knoppen in te drukken ingeschakeld worden. Dit is een klassiek voorbeeld waar functionaliteit gebruikersvriendelijkheid in de weg staat.

Hetzelfde geldt voor gebruikersvriendelijkheid van een site. Het moet voor de bezoeker duidelijk zijn hoe alle opties van de site benaderd en gebruikt kunnen worden. Hieronder vind u een lijstje met kenmerken van een site die qua gebruikersvriendelijkheid hoog zal scoren:

  • De site is eenvoudig te begrijpen. Binnen enkele momenten op de site weet de gebruiker waar hij of zij zich bevindt en hoe de verschillende features te gebruiken zijn.
  • De site blijft vertrouwd en maakt op alle pagina's gebruik van ongeveer dezelfde lay-out. 
  • De site maakt gebruik van duidelijke instructies en weergaven waardoor het voor de gebruiker eenvoudig is om deze te navigeren. De gebruiker hoeft niet lang na te denken over hoe iets ook al weer werkt.
  • Het gebruik van de site moet leuk en ontspannend zijn. Een site die frustraties opwekt, zal niet vaak bezocht worden.
  • Wanneer de gebruiker een fout maakt, moet de site in staat zijn om de gebruiker te helpen met het oplossen van zijn of haar probleem.

Als u al een website heeft, dan is het een goed idee om na te gaan hoe uw website scoort op dit vlak. Bekijk uw site volgens het perspectief van een bezoeker of nog beter, laat uw site navigeren door een persoon die nog niet op uw site is geweest en vraag om een eerlijke, nuchtere mening.

Usability

Een visueel prachtige website kan toch het succes mislopen door een ondoordachte kijk op de gebruikersvriendelijkheid van de site.

Als een bezoeker niet snel de weg vind naar wat hij of zij zoekt, dan zal dat bezoek niet lang duren!

Tips:
  • Zorg voor een duidelijk overzicht van uw diensten of producten op de eerste pagina.
  • Het hoofdmenu moet doordacht gestructureerd zijn, de bezoeker moet als het ware intuïtief kunnen raden waar de gezochte informatie zich bevind.