01
Dat het winkelen via internet steeds populairder wordt, is inmiddels geen verrassing meer. Maar niemand, zelfs Amazon, had niet kunnen voorspellen dat het bestellen via internet dit jaar zo populair zou zijn. De beruchte internetwinkel kon in de Verenigde Staten de grote vraag tijdens de feestperiode niet aan.

In de Verenigde Staten loopt de feestperiode van Thanksgiving (28 november) tot Kerstmis (25 december). Rondom Thanksgiving houden de winkels doorgaans een zogeheten Black Friday, een massale uitverkoop waarbij de winkels volstromen. Internetwinkels houden echter sinds een aantal jaar een Cyber Monday, een virtuele versie van de Black Friday.

Vanaf de Cyber Monday tot aan de Kerstdagen werd Amazon overstelpt met bestellingen. De leveranciers van de bestellingen, FedEx en UPS, konden het grote aantal pakketjes niet bij iedereen op tijd leveren en wringden zich in allerlei bochten om de klanten tevreden te kunnen stellen.

De Amerikaanse klanten wijzen met name naar Amazon. Amazon zelf stelt dat zij, ondanks het feit dat zij tijdens de Cyber Monday elke seconde 426 bestellingen binnen kregen, alle bestellingen op tijd de deur hebben gestuurd. Toch biedt Amazon aan de klanten bij wie de bestellingen te laat zijn binnengekomen een vergoeding van de verzendkosten en een in-store krediet aan.

Het terugbetalen van de verzendkosten zal mogelijk voor een deel van de klanten geen compensatie zijn. Sinds dit jaar biedt Amazon namelijk de Amazon Prime dienst aan waarbij klanten geen verzendkosten hoeven te betalen en tevens gebruik kunnen maken van audio- en videostreamdiensten. Op het moment telt Amazon Prime 20 miljoen leden.
Categorie: Webshops