07
Consumenten besteden dit jaar minder geld aan elektronica. Dat is de prognose die gesteld wordt na een onderzoek van de Amerikaanse organisatie CEA en marktanalist GfK. Beide stellen dat het toppunt van de consumentenmarkt van elektronica vorig jaar is bereikt.

Vorig jaar steeg de wereldwijde omzet nog met 3% naar een bedrag van maar liefst 761 miljard euro. Voor het jaar 2014 verwacht men een kleine daling van 1%. De daling wordt met name veroorzaakt door het verlagen van de verkoopprijzen. Dit is op de beurt weer noodzakelijk vanwege de dalende koopkracht van consumenten en de verschuiving van afzetmarkten.

In het rapport wordt gesteld dat Noord-Amerika niet langer meer de belangrijkste afzetmarkt is voor consumenten elektronica. De opkomende Aziatische markten, en dan vooral China, maken een steeds groter deel uit van de wereldwijze omzet. Producenten van elektronische producten zullen dan ook de komende jaren meer specifieke aandacht schenken aan deze markten.

Tablets en smartphones zijn producten die geen last hebben van de krimp op de markt. Naar verwachting zal het aantal verkochte tablets dit jaar stijgen naar 340 miljoen stuks en het aantal verkochte smartphones naar 1,24 miljard stuks. Vergeleken met de verkoopcijfers van vorig jaar opnieuw een flinke stijging.
Categorie: Innovaties, Cloud