08
Ondertussen doet ook België mee met de bitcoins - de internetsensatie van het afgelopen jaar. De bitcoins zijn al een aantal jaren op de markt maar sinds vorig jaar heeft het betaalmiddel meer internationale bekendheid gekregen. Daarmee zijn er ook steeds meer bedrijven die bitcoins accepteren als wettig betaalmiddel.

De Belgische bitcoin winkel betreft de site Bitplaats.be - de Belgische variant van de Nederlandse bitcoin winkel Bitplaats.nl. U kunt op deze site euro's inwisselen voor de virtuele bitcoins. Het enige wat je daarbij nodig hebt is uw bankkaart. Per transactie betaalt u ongeveer 4% van de totale transactie.

Bitcoins worden niet door de overheid uitgegeven waardoor de overheid geen bescherming biedt in het geval van valsmunterij. Het gebrek van bemoeienis van de overheid is echter volgens sommige mensen juist de reden om op bitcoins over te stappen.

In België kunt u nog niet heel veel met de bitcoin. De voornaamste bedrijven die bitcoins accepteren zijn Mobile Vikings, een telecomprovider, en Pizza.be, een online pizza koerierdienst.

Het betalen met bitcoins is heel eenvoudig. U geeft aan dat u met bitcoins wilt betalen. Daarop ontvangt u een speciaal rekeningnummer. U kunt vanuit uw virtuele portemonnee het openstaande bedrag overmaken naar dit rekeningnummer.

Volgens Pizza.be komen er inmiddels per dag 100 bestellingen binnen per bitcoin. De pizzakoerier verwacht dat het dit jaar niet zal afnemen maar eerder zal toenemen aangezien de bitcoin op het moment hot is. Momenteel heeft één bitcoin de waarde van 700 euro maar de keurs van de munt is erg wisselvallig.