06
2014 zou het jaar zijn dat Facebook zou vallen. Een voorspelling die door veel social media experts vorig jaar gebruikt werd. Facebook is te mainstream geworden en daarom niet interessant meer voor jongeren. Zij zouden massaal naar minder grote social media sites zoals Instagram vertrekken.

Wellicht is deze ontwikkeling daadwerkelijk aan de gang in de Verenigde Staten en andere landen maar in België, en dan in het bijzonder Vlaanderen, is nog niets van deze ontwikkeling te merken. Meer dan zeven op de tien Vlamingen maakt iedere dag intensief gebruik van het platform. Daarnaast wordt Facebook vooral gebruikt door de jonge leeftijdsgroepen.

De cijfers uit het recente onderzoek van VRT ondersteunen de vaste positie van Facebook in het leven van de Vlaamse jongeren. In de leeftijdscategorie 12 tot 14 jaar zit 85% van de jongeren dagelijks op Facebook. Maar ook de generatie jong volwassenen maakt gretig gebruik van Facebook: 81% van de Vlamingen uit de leeftijdscategorie 25 to 34 jaar maakt dagelijks gebruik van het sociale netwerk.

Eén van de voornaamste redenen waarom jongeren volgens social media experts massaal zouden afhaken is de komst van de oudere generaties op Facebook. Het zou niet hip zijn om op Facebook te posten terwijl de ouders en de grootouders mee kunnen kijken. Maar inmiddels maakt ook in Vlaanderen de oudere generatie regelmatig gebruik van Facebook. 59% van de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar en 55% van de leeftijdscategorie 65+ zit regelmatig op de site.

Voor veel Vlamingen is Facebook echter niet van levensbelang. Slechts één op de vijf Vlaamse leden van het netwerk geven aan dat de profielensite een verslavende werking heeft. Hetzelfde percentage van de Vlaamse gebruikers plaatst elke dag een berichtje op Facebook. Het overgrote deel zit wel op Facebook maar maakt er niet actief gebruik van.

Gemiddeld gezien hebben Vlamingen zo'n 200 vrienden op hun Facebook profiel. Jongere gebruikers en vrouwen hebben gemiddeld meer dan 200 vrienden terwijl senioren (65+) beduidend minder contacten hebben op het netwerk. Veel Vlamingen, en dan met name de jongere generatie, geeft aan dat in de meeste gevallen om echte vriendschappen gaat. Daarom hebben weinig Vlamingen het gevoel dat Facebook schadelijk is voor het sociale leven van iemand buiten het internet.

Mocht Facebook uiteindelijk er alsnog mee stoppen dan zal de helft van de Vlaamse gebruikers het sociaal netwerk missen. Met name de vrouwelijke gebruikers en jongeren geven aan dat ze het als een gemis zouden zien terwijl ouderen er beter mee kunnen leven. En alhoewel veel Vlamingen lauwtjes tegenover Facebook staan, zijn er maar weinig van hen die erover na denken om hun profiel te verwijderen.