02
Voorlopig ziet het er naar uit dat de markt voor tablets nog lang niet zal krimpen. In tegendeel zelfs, de voorspellingen voor dit jaar zien er voor deze markt opnieuw gunstig uit. Vorig jaar werden er 45 miljoen exemplaren verkocht en dit jaar wordt aangenomen dat deze cijfers overtroffen zullen worden, aldus analysebureau IDC.

iPadDe Europese markt voor tablets is behoorlijk divers. In de winkels zijn tablets in alle soorten en maten verkrijgbaar. Toch is er één fabrikant die in Europa een groot deel van de markt heeft weten te veroveren. De Apple iPad is goed voor zo'n 33% van de markt; vorig jaar gingen er 15 miljoen iPads over de toonbank.

Zodra bijna alle huishoudens over een tablet beschikken, bestaat de kans dat de groei van deze markt zal inzakken. Volgens IDC is hier voorlopig echter nog geen sprake van. Het inkrimpen van de PC markt, één van de gevolgen van de opkomst van de tablets, lijkt wel een halt toe geroepen. De verkoopcijfers van desktop en laptop PC's lijken zich eindelijk te stabiliseren.

Vooral in de zakelijke wereld blijft een desktop of een laptop computer met een toetsenbord belangrijk. Voor productiewerkzaamheden is een tablet vaak niet geschikt tenzij een toetsenbord aan de tablet wordt gekoppeld. Ook bevat een tablet vaak niet de hardware die een taak als grafische bewerking vereist.

Desondanks hebben tablets een behoorlijke indruk achter gelaten op de PC markt en op de manier waarop consumenten de computer gebruiken. Dankzij de tablet is het eenvoudiger om het werk mee naar huis te nemen en in de huiskamer bezig te zijn met het werk. De grenzen tussen zakelijk en privé beginnen dus langzaam maar zeker te vervagen.

Het IDC stelt dat de verkoop van PC's dit jaar op de consumentenmarkt nog licht zal dalen maar dat de zakelijke markt inmiddels bezig is met een opleving dankzij verschillende nieuwe projecten. In Europa blijft in de PC markt HP bovenaan staan alhoewel het Chinese Lenovo in Europa groeiende is.
IDC sprak zich ook uit over de smartphone markt. Deze markt groeide afgelopen jaar met 10,4%. Het analysebureau geeft aan dat deze markt echter volgend jaar minder had zal groeien. Apple heeft een groot deel van deze markt in handen maar de absolute koploper in Europa blijft Samsung.