25

Vorig jaar hebben veel Belgen besloten om hun oude internetverbinding in te ruilen voor een snellere variant. Volgens de cijfers van het afgelopen jaar beschikken een groot deel van de Belgen nu over een high-speed internetverbinding (snelheid hoger of gelijk aan 10 Mbps).

Dat blijkt uit cijfers van een onderzoek uitgevoerd door Akamai, een provider van cloudservices. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2012 is het aantal vaste verbindingen met een snelheid van 10 Mbps of hoger met 123% gestegen. Ongeveer 35% van de vaste verbindingen in België is een hoge snelheidsverbinding.

België staat volgens de metingen van Akamai op de zevende plek op het gebied van high-speed internetverbindingen en IPv6 verkeer. Laatstgenoemde is het laatste kwartaal van 2013 ten opzichte van het kwartaal ervoor met 4,7% toegenomen.

Inmiddels hebben bijna 4 op de 5 Belgen een vaste breedbandverbinding (verbinding met een snelheid van meer dan of gelijk aan 4 Mbps). Dit percentage ligt, verrassend genoeg, hoger dan veel andere Europese landen waaronder Frankrijk, Duitsland en Zweden. Internationaal gezien staat België op dit vlak op de 13e plaats. De gemiddelde snelheid van het internet in België ligt op 9,8 Mbps, een lichte stijging ten opzichte van het jaar daarvoor.

Akamai heeft naast cijfers met betrekking tot internetsnelheden in diverse landen ter wereld ook informatie gepubliceerd over het aantal DDOS aanvallen dit jaar. Over het afgelopen jaar zijn er in totaal 1.153 aanvallen geregistreerd. In ongeveer één derde van de gevallen vond plaats in het laatste kwartaal van 2013. Het aantal aanvallen is ongeveer met 50% toegenomen.

De meeste DDoS aanvallen worden uitgevoerd vanaf Chinese IP-adressen. In het laatste kwartaal werden ook veel DDoS aanvallen uitgevoerd vanaf Amerikaanse en Canadese IP- adressen. Het aantal aanvallen van Indonesische IP-adressen is vergeleken met vorige kwartalen afgenomen.