03
De afgelopen twee weken heeft u veel kunnen lezen over de veelbesproken rechtszaak tegen Google nu het Europese Hof een uitspraak heeft gedaan. Google moet gebruikers de mogelijkheid geven om schadelijke informatie die niet meer relevant en recent is te laten verwijderen.

verboden voor googleGoogle heeft, met tegenzin, inmiddels toegegeven aan het vonnis van het Europese gerechtshof en geeft Europese burgers de mogelijkheid om een speciaal formulier in te vullen waarbij het verzoek ingediend kan worden om bepaalde informatie uit de Europese (maar niet de Amerikaanse!) zoekresultaten te laten verdwijnen.

Wanneer u besluit het formulier in te vullen, dan vraagt Google naar een waslijst aan informatie, zoals uw persoonlijke gegevens, de reden waarom u het verzoek indient en welke zoekresultaten schadelijk zijn voor uw reputatie. Daarnaast moet u zichzelf ook identificeren door middel van het leveren van een kopie van uw identiteitsbewijs.

Toch is het ook mogelijk om namens iemand anders een verzoek in te dienen. Dit is echter alleen mogelijk als u een vertrouwelijke relatie, zoals die van een echtgenoot of een advocaat, met die persoon kunt aantonen.

Het invullen van een formulier betekent nog niet dat het deze automatisch goedgekeurd wordt. Deze beslissing wordt overgelaten aan een team van experts welke afwegen of het belang van de gedupeerde individu of het belang van publieke informatie voorrang krijgt.

Wanneer een verzoek eenmaal goedgekeurd is en wordt ingewilligd, dan heeft het verwijderen van zoekresultaten alleen effect op lokale Europese versies van Google. De websites van Google buiten Europa zullen nog wel deze zoekresultaten tonen aangezien het vonnis van het Europese Gerechtshof enkel geldig is voor landen binnen de EU.

De uitspraak van het gerechtshof heeft voor een hoop ophef gezorgd. Internet experts zagen het vonnis niet aankomen en het hof heeft dan ook niet het advies van de advocaat-generaal in overweging heeft genomen. Omdat Google meerdere vestigingen in Europa heeft, kan de internetgigant niet om de uitspraak heen.