27
Ergens komt het totaal niet als een verrassing dat Google zich ook wilt bezighouden met het verkopen van domeinnamen. Het miljardenbedrijf dat groot is geworden dankzij haar zoekmachine houdt zich tegenwoordig bezig met alles wat maar met het internet te maken heeft. Domeinnamen past dus prima het straatje van Google.

De nieuwe dienst van Google waarmee u een domeinnaam kunt aanschaffen, heet Google Domains. Deze dienst bevindt zich op het moment nog in de bètafase en men kan enkel op basis van een uitnodiging hieraan deelnemen.

In principe zou het logisch zijn als de komst van deze dienst in betrekking staat tot de nieuwe, generieke domeinextensies zoals .vlaanderen, .brussel en .antwerpen. Google heeft zelf een aantal van deze gTLD's aangevraagd, maar Google Domains heeft geen betrekking op deze extensies maar eerder op standaard extenises als .com en .org.

De bètafase is in het leven geroepen om meer kennis op te doen op dit vlak aangezien Google nog een nieuwkomer is in deze branche. Met de terugkoppeling van de bètatesters hoopt Google een platform te bouwen voor het beheren van en handelen in domeinen dat niet alleen gemakkelijk te begrijpen is, maar ook transparant is.

De gTLD's die Google heeft aangevraagd, wijken af van eerdere indicaties. Google kiest er volgens Jordyn Buchanan, de man die namens Google de gTLD's heeft aangevraagd, voor om de gTLD's uit te zoeken om, in combinatie met de domeinnaam, logische combinaties te maken. Een voorbeeld daarvan is Google.jobs, een pagina waarin u alle banen bij Google kunt vinden. Dit staat in contrast met eerdere aannames waarbij Google haar merknamen zoals .android en .youtube zou willen vastleggen.

Wat Google precies van plan is met Google Domains, kunt u teruglezen in het verslag van het Google I/O evenement.
Categorie: Domeinnamen