05
Met de komst van Windows 8 heeft Microsoft veel trouwe desktopgebruikers op de kast weten te jagen. De Metro interface welke zich goed leende voor tablets, is dramatisch voor desktopgebruikers en het gemis van de Start knop zorgde voor een grote ophef.

De Windows 8.1 bracht weliswaar de Start knop terug, maar dit bleek slechts een afleiding te zijn. Over het algemeen bleef het besturingssysteem redelijk gelijk en dat is nu net het probleem. Het besturingssysteem heeft last van een persoonlijkheidsstoornis en weet niet of het nu een mobiel besturingssysteem of een desktop besturingssysteem is.

Microsoft wilt dat met de opvolger, welke vooralsnog de codenaam Threshold draagt, dit gaan veranderen. Het besturingssysteem zal volgend jaar, rond de lentemaanden, uitgebracht worden en de eerste publieke versie zal deze herfst worden gepresenteerd.

Eén ding is in ieder geval zeker: het besturingssysteem zal zich voornamelijk richten op navigatie met toetsenbord en muis; de desktop- en laptop gebruikers dus. Er zal voor mobiele gebruikers een speciale variant, Treshold Mobile, uitgebracht worden. Daarmee geeft Microsoft aan dat de naadloze integratie van een mobiel- en een regulier besturingssysteem met Windows 8 geen succes is gebleken.

Het magere succes van Windows 8 heeft als gevolg dat veel zakelijke gebruikers er voor kiezen om niet van Windows 7 over te schakelen naar de nieuwste versie van Windows. Dit laatste zorgt voor veel gederfde inkomsten.

Overigens zal Windows het startmenu sneller terugbrengen. De tweede grote update van Windows 8.1 zal naar verluid over een meer uitgebreide startknop beschikken. Daarnaast zal het mogelijk zijn om apps op dezelfde manier als in Metro interface op het bureaublad weer te geven. Wanneer deze update precies beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend, maar aangezien het voorproefje van Treshold al komende herfst verwacht wordt, zal het niet lang moeten duren.