15
Vraagt u zich wel eens af wat het verband is tussen de pagina's en posts die u een Like geeft en wat er zoal in de Nieuwsfeed verschijnt? Mat Honan van het techzine Wired liep ook met deze prangende vraag rond en besloot op onderzoek uit te gaan.

FacebookOm het experiment vorm te geven, besloot Honan om letterlijk alles wat op zijn Facebook voorbij kwam een Like te geven. De resultaten waren interessant maar volgens Honan zeker niet voor herhaling vatbaar.

Tijdens het experiment kwam Honan er al snel achter dat Facebook u overstelpt met aanverwante artikelen, "related posts". Dat deze posts niet altijd hetgeen waar u op zit te wachten, werd al snel pijnlijk duidelijk na het Liken van een pro-Israël en bericht over Katy Perry. Honan's Facebook veranderde al snel in een extreemrechtse nieuwssite of een roddelblad.

Maar het bovenstaande was niet enige gevolg van het massaal Liken van posts. Facebook vrienden van Honan werden ook overstelpt met de berichten die Honan een Like had gegeven. Daarnaast was het Honan ook opgevallen dat de nieuwsartikelen en advertenties op de mobiele versie van Facebook, in tegenstelling tot de Desktop versie, prioriteit leken te krijgen.

Na 48 uur besloot Honan met zijn experiment te kappen. Hij had zoveel posts een Like gegeven dat zelfs Facebook het was opgevallen. Zij namen dan ook contact met hem op voor een gesprek met de PR afdeling. Omdat het experiment echter al afgelopen was, zag Honan hier niet veel nut in.