25
Slecht nieuws voor liefhebbers van Facebook Mobile. Sinds kort is het niet meer mogelijk om via de mobiele site te chatten met uw contactpersonen. In plaats daarvan bent u verplicht om de nieuwe Facebook Messenger-app te installeren. En daar zitten een aantal haken en ogen aan.

facebook messengerDe Facebook Messenger-app ligt momenteel hevig onder vuur omdat deze volgens gebruikers opnieuw erg privacygevoelig is. Android gebruikers hebben aangegeven dat de app een ellenlange lijst aan gegevens opvraagt. Zij vragen zich dan ook af waarom Facebook al deze gegevens nodig heeft.

Als het aan de Facebook Messenger-app ligt, krijgt het toegang tot onder andere de mogelijkheid om te SMS'en en te MMS'en, uw locatie, uw contactlijst, uw agenda, toegang tot uw camera en microfoon, opgeslagen foto's, de gesprekkenlijst en opgeslagen telefoonnummers, details over uw internetverbinding en apparaat-ID en tot slot de mogelijkheid om ongemerkt bestanden binnen te halen en op te starten.

Vele beweren dan ook dat deze app meer overkomt als een hardnekkig virus dan een handige chat app. Toch zijn al deze gegevens volgens een onderzoek van CNET nodig om de messenger app te laten werken zoals het nu is. Zonder deze permissies zou de app dus een stuk kaler zijn.

Facebook sluit zich bij deze uitspraken aan. Bovendien stelt het social media platform dat de beschrijvingen van Google Play misleidend zijn. Volgens Facebook worden zaken als toegang tot het opnemen van audio, het bellen van telefoonnummers op uw contactlijst en het inlezen van deze contactlijst gebruikt voor features als het bellen van Facebook contacten, het achterlaten van een voicemail en andere handige features.

Aangezien de nieuwe app voor een hoop onvrede heeft gezorgd, heeft Facebook een speciale pagina geopend waarin in meer details wordt uitgelegd waarom deze informatie nodig is Of u Facebook op haar woord wilt vertrouwen, is echter een keus die u zelf moet maken. Gezien eerdere ervaringen met Facebook kunt u er overigens van uitgaan dat de app op enkele vlakken uw privacy zal schenden.