02

In het registreren van domeinnamen gaat veel geld om. Voor een domeinnaam die erg gewild is, betaalt u snel een paar duizend euro. En mocht een domeinnaam een zoekwoord hebben dat veel gezocht wordt, dan mag u er van uitgaan dat u de hoofdprijs moet betalen.

Als u echter als domeinnaam uw eigen naam of de naam van uw bedrijf gebruikt, dan hoeft deze in principe niet heel erg prijzig te zijn. Er zijn namelijk minder kapers op de kust, waardoor de prijs automatisch keldert.

Het laatste is een belangrijk feit dat u in uw achterhoofd moet houden en zeker vandaag de dag. Er zijn namelijk steeds meer sluwe domeinregistratiedienst die hopen een slaatje te pikken uit het algemene gebrek aan kennis over domeinen en de prijzen van het registreren van domeinen.

Zo kan het zijn dat u telefonisch benaderd wordt met de vraag of u een .eu of .com domein met uw domeinnaam wilt aanschaffen. Door extra druk te zetten, wordt er gesteld dat het registreren van de domeinnaam door anderen door het bedrijf voorkomen is en dat zij u de eerste keus willen geven op het aanschaffen van het domein. Voor deze service moet u echter wel een flinke duit in het zakje doen. Vaak vraagt de partij aan de telefoon een bedrag van een paar honderd euro.

Als u echter op onderzoek uitgaat, zult u merken dat de domeinnaam in kwestie nog steeds vrij is om te registreren. Bovendien betaalt u een stuk minder voor de domeinnaam dan wat u over de telefoon zou moeten betalen.

Als u bovendien aan de persoon aan de telefoon vraagt om extra informatie per post of e-mail te versturen of om documentatie vraagt, zal uw verzoek niet in overweging genomen worden. U zult per telefoon en per direct een beslissing moeten maken.

Tot nu toe vindt deze vorm van fraude voornamelijk in Nederland plaats. Het is echter goed mogelijk dat deze manier van verkoop ook naar België zal overwaaien. Mocht u dus een telefoontje krijgen met het aanbod om een domein aan te schaffen, sla het aanbod dan af. Bij een echte domeinregistratiedienst kunt u hetzelfde domein voor een schijntje van de prijs die per telefoon betaald laten registreren.

Categorie: Domeinnamen