21

Facebook heeft vanaf begin af aan nooit een extreem zakelijk karakter gehad. Het smoelenboek maakte furore als een profielensite voor Amerikaanse studenten en nadat iedereen zich kon registreren voor de site, meldde de hele wereld zich massaal aan. Facebook heeft daarmee een gigantisch groot bereik - waarschijnlijk zit namelijk uw hele familie op het netwerk - en is daarom commercieel erg interessant. Voor zaken doen was Facebook echter altijd minder geschikt.

Zakenlui kozen voornamelijk voor LinkedIn, de profielensite voor professionals. Facebook laat echter niet zo maar marktaandeel liggen. Volgens de Amerikaanse krant Financial Times is de social media gigant bezig met een speciale Business editie onder de naam "Facebook at Work".

De nieuwe zakelijke Facebook variant zal waarschijnlijk veel van de geliefde features van LinkedIn en andere diensten die door zakenmensen veel gebruikt worden, zoals Google Apps en Yammer, meekrijgen. Daarnaast blijft het platform echter ook vertrouwd door veel van de huidige lay-out van het sociale netwerk over te nemen.

Het belangrijkste verschil is echter dat uw contacten op uw zakelijke profiel niet kunnen zien wat u en uw vrienden allemaal op uw persoonlijke profiel plaatsen. Beide profielen zijn gescheiden en dat is een goede zaak. Er zijn genoeg mensen hun baan kwijt geraakt nadat genante momenten op hun Facebook wall werden gedeeld.

De stap naar de zakelijke markt is een logische zet van Facebook en gezien het huidige succes van het platform is de kans zeker aanwezig dat het goed zal aanslaan. Facebook at Work zal, zover bekend is, geheel gratis zijn. Wel zullen er advertenties zichtbaar zijn.