30

De nieuwe policy werd een maand vooruit geschoven maar nu is het eindelijk zover. Vanaf nu gaat iedereen die gebruik maakt van Facebook akkoord met de nieuwe policy van het social media platform. De afgelopen maanden liet de policy heel wat stof opwaaien en gingen er de vreemdste verhalen ten ronde over wat de voorwaarden zouden inhouden. Nu de policy van kracht is, kijken we naar de gevolgen van deze nieuwe voorwaarden.

Facebook ziet u!Als u de nieuwe voorwaarden van Facebook doorneemt, dan zult u merken dat Facebook waarschijnlijk beter op de hoogte bent van wat u zoal uitspookt dan uw eigen moeder of partner. Alles wat u met Facebook deelt, zoals uw Likes, posts, privéberichten en naar welke profielen u kijkt, wordt bijgehouden. Het maakt hiervoor niets uit of u nu de Messenger-app gebruikt of de site zelf bezoekt. Eveneens wordt alle informatie over u dat door middel van het plaatsen van een tag gedeeld wordt, wordt bijgehouden en aan uw persoon gekoppeld.

Dit is echter niet alles. Facebook houdt ook veel informatie bij die u niet expliciet met anderen op het platform deelt. Denk hierbij aan het model van uw smartphone, uw telefoonnummer, uw internetprovider en dergelijke zaken. Om gebruik te maken van Facebook, zult u Facebook toegang moeten geven tot uw GPS locatie, uw Bluetooth verbinding en uw WiFi verbinding. Facebook kan dus op ieder moment uw locatie bepalen en gebruiken om gepaste advertenties aan te bieden.

U moet daarnaast niet vergeten dat er tegenwoordig heel veel apps en sites zijn die in handen zijn van Facebook en waarbij deze voorwaarden dus ook van toepassing zijn. Voorbeelden van sites en apps zijn onder andere WhatsApp, Oculus, LiveRail, Instagram en Moves. Facebook heeft het recht om de informatie die zij verzamelen met al hun apps en sites te delen met derde partijen zoals adverteerders en andere apps.

De nieuwe voorwaarden hebben dus een grote invloed op uw privacy. In België wordt er al in zowel de regering als in het publieke debat gediscussieerd over welke maatregelen getroffen kunnen worden om Facebook aan te pakken voor inbreuk op privacy. Eén van de geopperde oplossingen is het oprichten van een privacy waakhond met genoeg tanden om Facebook te forceren haar regels aan te passen.
Categorie: Facebook