22

Als u dacht dat u onvindbaar was door GPS tracking op uw mobiel uit te schakelen, dan heeft u het helaas mis. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het mogelijk is om de locatie van een smartphone, en dus de smartphone bezitter zelf, met een accuraatheid van 90% te achterhalen is door naar het stroomverbruik van de telefoon te kijken.

Wetenschappers aan de universiteit van Stanford hebben in samenwerking met Rafael, een beveiligingsbedrijf uit Israël, een methode ontwikkeld om de locatie van een telefoon te bepalen aan de hand van het stroomverbruik. De app berekent het stroomverbruik van alle actieve apps en gebruikt deze informatie in combinatie met de afstand tussen de gebruiker en de meest dichtbij zijnde zendmast om de locatie bepalen.

Als een telefoon verder van een zendmast is verwijderd, zal het stroomverbruik toenemen. Hetzelfde geldt voor potentiële stoorzenders als een gebouw of een ander object. Wanneer WiFi, 4G en andere signalen een langere route moeten afleggen of afgebogen worden, dan neemt het stroomverbruik toe. Met behulp van deze wetenschap kan door middel van de app een smartphone getraceerd worden.

Voordat u zich voor de rest van de week in een bunker opsluit, zijn er wel een aantal haken en ogen aan het gebruik van deze methode. Allereerst moet u al een idee hebben waar de telefoon zich op het moment bevindt. U moet namelijk gericht zoeken naar stroomfluctuaties binnen een bepaald gebied om de telefoon eruit te kunnen pikken. Bovendien is het enkel mogelijk om een smartphone trekken waarop de desbetreffende app geïnstalleerd is.

Heeft het onderzoek dan weinig nut gehad? Daar zijn de onderzoekers het niet mee eens. De technologie kan worden toegepast in navigatiesystemen om navigatie aan te bieden op plekken waar geen GPS signaal ontvangen kan worden. Ook demonstreert het goed dat het niet altijd even veilig is om stroomverbruik van uw smartphone te delen met 3rd party apps.

Categorie: Mobiel internet