19

Facebook CEO Mark Zuckerberg hamert al jaren op het belang van internet voor iedereen. De succesvolle en jonge entrepreneur is onder andere het brein achter Project Loon, een gewaagd project waar door middel van luchtballonnen gratis WiFi internet wordt verstrekt aan derde wereld landen zonder degelijke infrastructuur.
Zuckerberg heef onlangs opnieuw van zich laten horen op dit vlak en heeft een nieuw proefballonnetje opgelaten. De topman is van mening dat bepaalde onderdelen van het internet voor iedereen geheel gratis zou moeten zijn. Daarbij maakt Zuckerberg de vergelijking met telefonie en alarmnummers.

Net als het bellen van alarmnummers als 911 (het alarmnummer in de Verenigde Staten), zouden bepaalde internetdiensten ook altijd beschikbaar moeten zijn, ook wanneer iemand geen internet heeft afgesloten of door zijn of haar datalimiet heen is. Communicatiemiddelen, medische- en educatieve websites en overheidsdiensten zouden dan volgens Zuckerberg altijd bereikbaar moeten zijn.

Zuckerberg legde zijn standpunt helder uit tijdens een interview met business magazine Bloomberg. De Facebook-coryfee is namelijk van mening dat internet tot de basisrechten van de mens zou moeten behoren. Zijn geesteskindje, internet.org, is dan ook een organisatie die als doel heeft iedereen ter wereld het internet op te krijgen.

Het is niet duidelijk of Zuckerberg toegang tot zijn eigen site, Facebook, ook rekent tot een basisbehoefte van de mens. Wel heeft Facebook natuurlijk profijt van zoveel mogelijk mensen op het net.

Categorie: Facebook