03
In 2020, binnen vijf jaar, is het zo ver. Dan zullen de Belgische telecom providers klaar zijn met het aanleggen van het 5G netwerk en zal dit netwerk geleidelijk aan hun klanten aangeboden worden.
In België kunnen pas sinds kort gebruik maken van 4G mogelijkheden maar 5G zal de mogelijkheden van 4G doen verbleken. We hebben om u alvast voor te bereiden een klein lijstje gemaakt met daarin de belangrijkste voordelen en verschillen:

5G Toekomst
  • 5G heeft een veel hogere capaciteit dan 3G/4G waardoor de snelheid niet als een pudding in zakt wanneer er veel mensen gebruik maken van de dienst. Dit is op het moment een probleem in de grote steden. De maximum snelheid van 5G wordt geschat op 10 Gigabit per seconde.
  • Het 5G netwerk zal breed verspreid worden waar vele miljarden apparaten, verspreid over de hele wereld aangekoppeld kan worden.
  • Het netwerk zal niet alleen kunnen communiceren met apparaten als smartphones, tablets en laptops maar ook auto's, vrachtwagens en systemen in ziekenhuizen, stoplichten, parkeergarages en veel meer.
  • Het dienstenpakket van 5G zal flink worden uitgebreid terwijl aan de andere kant de kosten voor de verschillende diensten omlaag zullen gaan.
  • 5G zal diverse manieren van communicatie met elkaar combineren: optische, mobiele en satelliet verbindingen versterken de stabiliteit van het netwerk. Daarnaast maakt het gebruik van verschillende revolutionaire technologieën zoals fog computing, network functions virtualization en meer.
  • De bandbreedte van 5G zal vele malen groter zijn dan netwerken in het verleden. Hierdoor zal 5G ook multimode verbindingen, waarbij u tegelijk gebruik kunt maken van een 4G, 5G en WiFi verbinding, te ondersteunen.
  • 5G zal een stuk minder energie verbruiken. De schatting is dat de nieuwe verbinding zo'n 10x zo zuinig is als 4G.
  • 5G zal nauwelijks latency, of "lag", kennen. De lag bij 3G en 4G netwerken is gemiddeld tussen de 50 - 100 ms. Dit wordt bij een 5G netwerk gereduceerd tot maximaal 1 ms.
Categorie: Mobiel internet