21

Het ziet er naar uit dat Google besloten heeft om haar laatste versie van haar zoekalgoritme uit te rollen. De wijzigingen werden twee maanden geleden aangekondigd en nu is het dan ook tijd om deze door te voeren. Het uitrollen van de wijzigingen beloven weinig goeds voor websites die nog niet geïnvesteerd hebben in een mobiele pagina. De nieuwe zoekalgoritme is meteen van kracht.

GoogleWebsite die zich niet aanpassen aan het gebruik van een smartphone of tablet kunnen verwachten dat zij minder gewaardeerd zullen worden door het algoritme. Dit heeft tot gevolg dat deze sites zullen zakken in de lijst met zoekresultaten. Voor webshops en andere sites die afhankelijk zijn van internetverkeer via Google zullen de gevolgen catastrofaal kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van "Mobilegeddon".

De keuze voor Google om de voorrang te geven aan sites die zijn aangepast op het gebruik van mobiele apparaten is de opkomst van mobiel internet. Het is zelfs zo dat er meer mobiele surfers dan internetgebruikers op een reguliere desktop of laptop computer. De aanpassingen komen dan ook niet uit de lucht vallen.

Hoe bepaalt Google welke sites zijn ontworpen met mobiele gebruikers in het achterhoofd? Factoren die onder andere een rol spelen zijn het gebruik van grote, leesbare letters en het vermijden van Adobe Flash aangezien het laatste niet beschikbaar is op mobiele besturingssystemen.

Google geeft zelf aan dat de algoritme overigens enkel invloed zal hebben op mobiele gebruikers. Onafhankelijke experts verwachten echter dat alle zoekresultaten beïnvloed zullen worden, ook al is het wellicht indirect. Veel sites zijn nog niet aangepast aan mobiele gebruikers. Het gaat niet alleen om sites van kleine ondernemers maar ook grootschalige websites zoals die van Microsoft en de Europese Unie.