22

Het is vanaf heden mogelijk om alle zoekopdrachten die u in Google heeft ingevoerd in te zien. Google biedt sinds januari de mogelijkheid aan om het volledige overzicht van al uw zoekacties te downloaden. Voor velen komt de feature als een verrassing aangezien Google het pas recentelijk op haar blog heeft bekend gemaakt.

Het downloaden van het overzicht werkt als volgt. Ga naar uw web geschiedenis en klik op het drop down-menu rechtsboven. Kies in dit menu op de knop Downloaden. Het overzicht wordt aangeleverd in een JSON formaat, dus u zult wel op zoek moeten naar een reader of een converter om het bestand makkelijker leesbaar te maken.

Alle zoekacties die u heeft uitgevoerd terwijl in u in uw Google account aangemeld was, zijn door de zoekgigant geregistreerd. Er zijn dus geen twijfels meer mogelijk over het feit of Google deze gegevens opslaat of niet. Het opslaan van deze zoekacties zijn volgens Google noodzakelijk om suggesties en zoekresultaten gebaseerd op persoonlijke voorkeur aan te bieden.

Het betekent echter ook dat Google persoonlijke informatie zoals uw geaardheid en gezondheidsproblemen in haar database heeft opgeslagen. U kunt dit voorkomen door naar de instellingen van uw account te gaan en deze optie uit te schakelen of uzelf af te melden van uw Google account. Op deze manier heeft Google geen complete inzage over uw gehele leven. Vergeet namelijk niet dat autoriteiten informatie bij Google kunnen opvragen en bepaalde zaken verkeerd kunnen interpreteren.

De feature is overigens een onderdeel uit van de Google Takeout app. Met deze app kunnen Google gebruikers eenvoudig data van Google integreren met andere programma's.

Categorie: Innovaties