Sinds 30 januari zijn de privacy voorwaarden van Facebook drastisch gewijzigd, met alle gevolgen van dien. De nieuwe privacy regels waren maandenlang het onderwerp van de dag en nu de wijzigingen in werking zijn getreden, zorgen deze regels voor de nodige problemen op het gebied van privacy.
Het is niet duidelijk hoe en op welke manier Facebook privé gegevens verzameld van zowel leden als niet-leden van de site. Iedereen die Facebook of een site die door Facebook beheerd wordt bezoekt, wordt geregistreerd en uit de voorwaarden wordt niet duidelijk wat de site nu allemaal bijhoudt.
Vanwege vraagtekens die door zowel consumenten als commissies werden gesteld binnen Europa heeft de Belgische privacy commissie door EMSOC/SPION, een onderzoeksgroep met onderzoekers uit diverse universiteiten, een onderzoek laten uitvoeren waar uit blijkt dat Facebook zich niet houdt aan de privacywetgeving van België en Europa.
De Belgische Privacy commissie heeft op meerdere momenten Facebook hierover gesproken. Het Amerikaanse bedrijf geeft aan dat zij zich aan de Ierse privacywetgeving houden omdat hun hoofdkantoor in dit land is gevestigd. Toezicht over de activiteiten van Facebook valt dan volgens het bedrijf onder de verantwoordelijkheid van de Ierse Privacy commissie.
Hier wordt echter door de Belgische Privacy commissie geen genoegen mee genomen en deze zal dan ook meer rigoureuze maatregelen nemen. Zij willen Facebook afdwingen om zich te houden aan de geldende regels in België en Europa, ten meer omdat Facebook ook een vestiging in België heeft en zich daarom dus ook aan de Belgische wet moet houden.
De Belgische Privacy commissie doet daarnaast ook een oproep aan website beheerders en internetgebruikers om privacy gevoelige informatie af te schermen. Zo waarschuwt de commissie op het gebruik van plug-ins waarmee het mogelijk is om u via Facebook aan te melden aan een site. Internetgebruikers kunnen een add-on installeren in hun browser om het volgen van hun bewegingen te voorkomen. Een andere optie is om gebruik te maken van de incognito functie binnen de browser.
Mocht Facebook opnieuw niets doen na de waarschuwingen van de Belgische Privacy commissie dan zal deze haar gelijk in de rechtbank zoeken.