Aan het einde van de jaren ‘90 zou het ondenkbaar zijn geweest als u zou stellen dat Apple een grotere invloed heeft dan Microsoft. De dominantie van de softwarereus uit Redmond bevond zich op dat moment op een hoogtepunt en Apple speelde enkel een rol van betekenis in een specifieke niche. Binnen tien jaar zijn er echter een hoop dingen veranderd en wordt Apple tegenwoordig gezien als hip.
Onder leiding van Steve Ballmer zag de wereld Microsoft van innovator veranderen naar een stugge dinosaurus welke telkens een stap te laat was en in plaats van het voortouw trok iedere keer achter de feiten aan liep.
Een belangrijk moment waar Microsoft een grote kans heeft laten liggen, is de wereld van mobiele telefonie. Door te laat in te stappen, is het zeer lastig voor Windows Phone om voet aan de grond te krijgen. De markt wordt gedomineerd door iOS en Android toestellen. Er is sprake van een vicieuze cirkel. De consument wilt de nieuwste apps, welke niet voor Windows Phone beschikbaar zijn, en omdat het percentage Windows Phone gebruikers rond de 3% van de markt bungelt, voelen developers er niet veel voor om apps te ontwikkelen voor het platform.
Nu Satella het stokje heeft overgenomen van Ballmer, lijkt een terugkeer van Microsoft mogelijk. Bovendien is Microsoft tien jaar lang afgebrand terwijl Apple in de tussentijd de hemel is in geprezen. De rollen zijn omgedraaid en Microsoft wordt gezien als de underdog met het verschil dat Microsoft dankzij de afhankelijkheid van de zakelijke markt op Windows als besturingssysteem een vrijwel onuitputtelijke bron van inkomsten achter de hand heeft.
De afgelopen periode heeft Microsoft een aantal interessante stappen gezet die er voor zorgen dat Microsoft weer op de innovatieve tour gaat. Een van deze stappen is de Microsoft Surface, de eigen laptop/tablet van Microsoft. Het apparaat werd met hoongelach (van de concurrentie) en argwaan (de OEM-partners van Microsoft) ontvangen maar ondertussen is duidelijk dat de Surface niet een poging is om te concurreren met haar eigen partners, maar als een showcase van wat allemaal mogelijk is en dat de laptop nog lang niet ouderwets is. De zwaarste variant van de Surface kan bovendien prima de strijd aan met de MacBook.

Een andere innovatie is de Hololens, het antwoord van Microsoft op Google Glass. Het is, zeker nadat het Google Glass project op een laag pitje is gezet, op voorhand niet te zeggen of de Hololens een leuke gadget of de technologie van de toekomst zal worden. Desondanks zijn de demo’s van Microsoft erg indrukwekkend en laat het zien dat Microsoft tegenwoordig af durft te wijken van haar expertise, software voor desktop computers.
De aanschaf van Nokia en haar Lumia-lijn laat eveneens zien dat Microsoft meer dan een software bedrijf is, ook al blijft het succes van de Lumia smartphones uit. De acquisitie van Nokia was echter noodzakelijk voor de nieuwe visie van Microsoft: één Windows variant voor ieder toestel: desktop, laptop, smartphone, smartwatch, tablet en andere devices. Al deze apparaten zijn dankzij de Azure cloud met elkaar gekoppeld. Niet alleen presteert Microsoft op deze manier om de concurrentie voor te zijn in nieuwe markten. Ook maakt het op deze manier oudere platformen zoals de desktop en de laptop weer interessant. Microsoft is niet langer meer de conservatieve gevestigde orde, maar de progressieve genie.