10
Het regelen van uw uitvaart is een taak waar u waarschijnlijk niet zit op te wachten. Toch is het een van die zaken die u beter vooraf goed kunt regelen om uw nabestaanden een hoop ellende te besparen. Zij zullen namelijk na het heengaan in veel gevallen te bedroefd zijn om zich met serieuze taken bezig te houden.

Een ding waar u vandaag de dag ook rekening mee moet houden, en wat veelal vergeten wordt, is het instellen van uw online aanwezigheid op een plotseling overlijden. U kunt zich wel voorstellen dat het niet fijn is als uw vriendenlijst op uw verjaardag een vrolijk berichtje krijgt om u te feliciteren als u net een jaar onder de zoden lgt.
We gaan er voor het gemak uit dat dit soort dingen door onze nabestaanden wordt geregeld. Emile de Jong, directeur van Nuvema, een uitvaartverzekering uit Nederland, geeft aan dat uit onderzoek gebleken is dat dit echter niet waar is. Social media komt tegenwoordig in vele smaken en het afgaan van ieder netwerk is een nieuwe klap in het gezicht.

Gelukkig kunt u tegenwoordig bij de meeste social media sites gemakkelijk voorbereidingen treffen, zonder dat u er veel aandacht aan hoeft te schenken. Hieronder leggen wij uit hoe:

Facebook

Facebook is het grootste social media platform en biedt dan ook meerdere instellingen voor het geval u komt te overlijden. Zo is het mogelijk om uw Facebook profiel te transformeren naar een herdenkingspagina en kunt u een persoon aanwijzen die uw profiel mag beheren na uw overlijdenis. Als u geen contactpersoon aanwijst, dan kan een direct familielid echter nog steeds uw profiel overnemen maar dan zal er eerst wel een overlijdensakte overhandigd moeten worden.

Twitter

Voor Twitter hoeft u niets te regelen aangezien het social media netwerk simpelweg geen speciale opties aanbiedt. Als u zes maanden niet inlogt wordt u account automatisch gedeactiveerd. Indien u in het verleden foto’s heeft upgeload die veel stof hebben doen opwaaien, dan zullen deze bewaard blijven.

Google

Google geeft u de optie om te bepalen wat er met uw account gebeurd na uw overlijden door middel van de “inactiviteitsvoorkeuren”. Deze instellingen gaan in zodra u voor een bepaalde periode niet inlogt dus kunnen ook geactiveerd worden als u nog leeft. Google geeft u de mogelijkheid om een contactpersoon aan te wijzen die uw account overneemt.

InstagramNet als bij Twitter wordt uw Instagram account automatisch na verloop van tijd verwijderd. Er is dus geen mogelijkheid om van te voren bepaalde instellingen te kiezen.

Outlook

De instellingen voor Outlook wanneer u komt te overlijden vindt u in het Microsoft Nabestaanden Proces. U kunt onder andere bepalen wat er gebeurd met uw e-mails en adressenbestand.

U kunt natuurlijk ook uw wensen bekend maken aan vrienden en/of familie en een of meerdere van hen uw wachtwoord geven. U bent op die manier niet afhankelijk van het social media platform zelf.