28
Test-Aankoop heeft onlangs de meest bezochte Belgische webwinkels onder de loep genomen en rapporteerde schokkende feiten. Volgens de waakhond schort het bij meer dan 3 op de 10 webshops aan de beveiliging. Maar kloppen deze claims van Test-Aankoop dan ook echt?

Veiligheid webshopsVoor het samenstellen van de gegevens heeft Test-Aankoop samengewerkt met Onvio, een IT-security bedrijf. Bij de helft van de webwinkels staat de beveiliging er niet goed voor. Ook werd gekeken naar de website van online apothekers. Daar bleek ook van alles mist te gaan.
Een aantal apothekers en webwinkels hebben positief gereageerd nadat zij op de vingers waren getikt door Test-Aankoop. Een nog groter deel geeft echter aan het niet eens te zijn met de consumentenbond. Zo wordt gesteld dat door middel van een lek de interne mails tussen klant en de klantenservice van Outspot.be bekeken kan worden. Maar wanneer de webwinkel aan Test-Aankoop om een uitleg vraagt, krijgt zij nul op rekest.

Ook wordt getwijfeld of de methode die Test-Aankoop toepast om deze claims van argumentatie te zien, wel koosjer zijn. Onvio geeft aan dat zij voor het tonen van lekker gebruik maken van Netspark. Daarbij heeft Onvio eerst wel toestemming nodig van de site waarop deze tool wordt toegepast en de webwinkels geven aan van te voren hier niets van Test-Aankoop vernomen te hebben.

Bovendien wordt door experts op het gebied van beveiliging ook de site van Test-Aankoop zelf in twijfel getrokken. Daar wordt nog gebruik gemaakt van oude technologie en een versie van SSL die niet up-to-date is. Test-Aankoop heeft nog niet gereageerd.
Categorie: Webshops