16
Het gebruiken van zo kort mogelijke domeinnamen wordt steeds populairder. Diensten als bit.ly en is.gd worden veelvuldig gebruik. De grote jongens op het Internet hebben inmiddels door dat het aanbieden van een korte domeinnaam de drempel tot het doorlinken verlaagd.

Een voorbeeld van zo'n bedrijf is Google. Het bedrijf heeft onlangs de domeinnaam yt.be opgekocht voor het doorlinken naar YouTube. Het domein werd in 2003 gekocht door een ondernemer. Destijds was een korte domeinnaam niet heel erg nuttig omdat dit niet erg voor de hand liggend was. Het is niet duidelijk hoeveel Google heeft neergelegd voor het domein. Wel is het zo dat als een bedrijf als Google interesse heeft in een domeinnaam een behoorlijke kluit geld gevraagd kan worden.

Het bemachtigen van yt.be past geheel in het straatje van de nieuwe strategie van Google. Het bedrijf kocht namelijk eerder g.co (www.google.com), youtu.be en goo.gl op. Via laatstgenoemde kun je zelf URL's verkorten.

Korte URL's zijn vooral erg populair op social media zoals Twitter, Facebook, LinkedIn en Hyves. Via diensten als goo.gl kan iedere hyperlink ingekort worden. Hierdoor wordt voorkomen dat de doel van een berichtje niet voorbijgestreefd wordt omdat het bericht voor de helft uit een hyperlink bestaat.