14
Twitter. Sommige mensen hebben er niets mee terwijl anderen hun hele hebben en houden delen op de blogdienst. Twitter is de laatste twee jaar echter een steeds belangrijkere rol gaan spelen voor de Belgische internetgebruiker. Ook in België is men er inmiddels achtergekomen dat het bijhouden van een Twitter account zo zijn voordelen heeft. Vooral in IT branche is Twitter een geval van zien en gezien worden.

https://twitter.com/Welke Belgen uit de IT branche zijn verreweg het populairst op Twitter? Elk jaar weer wordt er onderzoek gedaan naar welke Belgen de meeste volgers, de meeste Tweets hebben en een aantal andere factoren. Deze Twitteraars zijn over het algemeen het meest invloedrijk.

De meest invloedrijke Belgische tech Twitteraars van dit moment

Neelie Kroes: Een opmerkelijke verschijning aangezien mevrouw Kroes geen Belgisch paspoort heeft. Maar omdat de Nederlandse Neelie Kroes de Eurocommissaris is en de EU in Brussel gevestigd is, wordt het Twitter account gezien als een Belgisch account. Het Twitter account van Neelie Kroes heeft ruim 65.000 volgers en een Klout score van 83.

Cain Ransbottyn: Het Twitter acount van de heer Ransbottyn telt meer dan 80.000 volgers en heeft een Klout score van 73. Ransbottyn is een internet entrepeneur van het eerste uur en verdient momenteel zijn geld als social media expert. Geen wonder dat de beste man bovenaan op het lijstje van meest invloedrijke Twitteraars staat. Ransbottyn heeft echter volgens eigen zeggen een aanzienlijk deel van zijn volgers gekocht.

Naast Neelie Kroes en Cain Ransbottyn staan ook Bart de Waele (Webbureau Wijs), Veerle Pieters (webdesigner) en Dries Buytaert (Drupal) in de top vijf.

Waar wordt de lijst met meest belangrijke Twitteraars op gebaseerd?

De lijst met belangrijkste Belgische tech Twitteraars wordt samengesteld aan de hand van twee factoren: de Klout score en mond-op-mond reclame. De Klout score wordt bepaald door een 30 verschillende factoren. Denk hierbij aan aantal volgers, retweets, aantal reacties, aanwezigheid op andere sociale netwerken etc.

De Klout score is altijd in beweging. Als uw Twitter pagina niet meer bijgewerkt wordt, zal uw Klout score als een pudding inzakken. Daarnaast is de Klout score gebaseerd op interacties. Het maakt niet uit om wat voor interacties het gaat.

De lijst bestaat enkel uit persoonlijke Twitter accounts. Twitter accounts van techbedrijven en techjournalisten. Daarom is de lijst ook niet helemaal compleet. In het geval van identieke Klout scores, wint de Twitteraar met de meeste volgers.

Een ander verschijnsel is dat veel van de top Twitteraars vooral mensen zijn die gerelateerd zijn aan de IT branche maar niet perse erg technisch zijn. Denk aan marketingsconsultants, social media experts en dergelijke. Op de lijst zijn niet veel CIO's of CEO's terug te vinden. Wellicht hebben zij niet de tijd om een Twitter account bij te houden of zien zij hier minder waarde in dan bijv. een social media expert. De lijst is dus niet geheel compleet maar kan als een graadmeter gebruikt worden.

Het wordt overigens steeds lastiger om op de lijst te blijven. Vorig jaar stond je met een Klout score 22 al in de lijst. Dit jaar is het minimum een score van 57.