27

De mobiele internetdiensten die door Belgische telecom providers worden aangeboden, zijn van steeds hogere kwaliteit. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop deed onderzoek naar de mobile internetdiensten van verschillende aanbieders. Volgens de belangenorganisatie biedt momenteel Proximus de beste mobiele internetdienst aan haar klanten aan.

Om de kwaliteit van mobiele internetdiensten te meten, gingen medewerkers van Test-Aankoop op stap. Er werd in totaal een afstand van 1.600 kilometer met de auto overbrugt en daarna opnieuw een afstand van 760 kilometer, maar dit keer met de trein. De conclusies na het rondreizen door België van Test-Aankoop is dat het 3G netwerk in België in ieder geval volledig dekkend is. Test-Aankoop concludeert echter ook dat de snelheden van 3G het afgelopen jaar overal in België gestegen is.

De mobiele internetdiensten van de telecom provider Proximus staat opnieuw bovenaan. Gemiddeld is de snelheid van mobiel internet bij Proximus vele malen (lees: tot drie maal) dan concurrent Mobistar, die overigens de derde plek inneemt. De snelheid van telecom provider Base ligt tussen de snelheid van Proximus en Mobistar in.

Er werd ook onderzoek gedaan naar de snelheid van internet bij virtuele telecom aanbieders. Van de drie aanbieders scoort Scarlet het beste. Dit is geen wonder, want klanten van Scarlet zitten op hetzelfde netwerk als Proximus. Mobile Vikings zit op het netwerk van Base en presteert in sommige gevallen zelfs beter dan Base. Colruyt Mobile zit op het netwerk van Mobistar en is, net als Mobistar, trager dan haar concurrentie.

Test-Aankoop is echter minder enthousiast over de penetratie van 4G internet in het land. Op het moment hebben klanten in België die gebruik willen maken van 4G internet maar één keuze betreft telecom providers: Proximus. Daarnaast is het 4G netwerk van Proximus enkel bereikbaar in stadscentra van een beperkt aantal steden. In Brussel is 4G internet momenteel vanwege de lokale wetgeving nog helemaal niet beschikbaar. Test-Aankoop spoort andere telecom providers aan om net als Proximus zo snel mogelijk 4G internet aan te bieden.

Categorie: Innovaties