04

Langzaam maar zeker weet het Windows Phone besturingssysteem haar plek veilig te stellen op de Europese smartphone markt. Onderzoeksbureau Kantar World Panel heeft onderzoek gedaan naar de Europese smartphone markt. Hiervoor bestudeerden zij de smartphone markt van de vijf grootste smartphonemarkten in Europa. Eén van de conclusies die het onderzoeksbureau trekt is het feit dat Windows Phone langzaam maar zeker een echte speler wordt.

Zoals verwacht, zijn ook de meeste smartphones in Europa Android smartphones. Android blijft met een marktaandeel van 69,1% aan kop en is, ten opzichte van vorig jaar, zelfs licht gegroeid. Op de twee plek staat het iOS besturingssysteem, het besturinggsysteem dat gebruikt wordt door de iPhone, met een marktaandeel van 17,9%. Ook het marktaandeel van iOS is licht gestegen. Tot nu toe nog niet echt iets nieuws onder de zon.

Op de derde plek staat echter Windows Phone dat qua marktaandeel bijna verdubbeld is. Windows Phone had de afgelopen jaren een zeer beperkt marktaandeel waardoor het besturingssysteem eigenlijk niet echt meetelde. Met een marktaandeel van 8,2% heeft Windows Phone in Europa duidelijk de derde plek op de smartphonemarkt veilig gesteld. Zeker als in beschouwing wordt genomen dat het marktaandeel van BlackBerry, de grootste concurrent voor de derde plek, ingekrompen is naar een magere 2,4%.

Volgens het onderzoeksbureau heeft Windows Phone vooral baat bij het overstappen van gebruikers van een featurephone. Featurephones zijn toestellen die weliswaar een flink aantal features bevatten maar niet als smartphone beschouwd worden. Met name de Nokia Lumia 520 is vanwege haar formaat en zachte prijs een aantrekkelijk model voor deze gebruikers om dan uiteindelijk toch de overstap naar een smartphone te maken.

Categorie: Innovaties