19

Elke dag gaat er een minimaal één nieuwe Belgische webshop van start. Uit de statistieken van zowel thuiswinkel waarborgmerk Safeshops.be en belangenorganisatie NSZ zijn er dit jaar al zo'n 400 nieuwe webshops van start gegaan. Verwacht wordt dat het aantal webwinkels in België alleen maar zal stijgen.

webshopsDe opkomst van het kopen via internet kende in België een tragere start dan omringende landen. De meeste Belgen stonden wantrouwend tegenover het aanschaffen van producten via het internet. De laatste paar jaar is het animo voor online winkelen echter flink toegenomen. Winkeliers spelen hier op in door naast hun fysieke winkel ook een online variant aan te bieden. Daarnaast zijn er dus ook steeds meer Belgische online-only winkels.

Het NSZ geeft aan dat het overgrote deel van de nieuwe webshops online-only winkels zijn. Dat betekent echter wel dat de opkomst van deze webshops ten koste gaat van de gewone, fysieke winkel. Het NSZ stelt dat België inmiddels bijna 2.000 online-only webshops telt.

Volgens Safeshop.be is deze conclusie echter te voorbarig. Ook al is een link met een fysieke winkel of warenhuis niet altijd even evident aanwezig, een aanzienlijk deel van de webshops blijken toch een link te hebben met een fysieke winkel of warenhuis. Daarnaast zijn een deel van de webshops niet bedoeld als winkel maar als leverancier voor bedrijven.

Toch valt niet te ontkennen dat online winkelen in België momenteel een gouden tijd beleeft. De markt is het afgelopen jaar met ongeveer 30% gegroeid. Dat is niet gek omdat het een stuk minder riskant is om een webshop te beginnen. U zit niet vast aan het huren van een winkel, er is minder personeel vereist en met een internetwinkel bereikt u tegenwoordig meer klanten.

Volgens het NSZ zal de webshop overigens de reguliere, fysieke winkel niet volledig uit het straatbeeld laten verdwijnen. De fysieke winkel biedt altijd nog unieke voordelen ten opzichte van een webshop. Wel is het voor fysieke winkels belangrijk om de mogelijkheden van een webshop optimaal te benutten.

Categorie: Webshops