01

De Zuid-Koreaanse elektronicagigant heeft een primeur. Samsung is namelijk het eerste bedrijf ter wereld dat straks haar eigen extensie krijgt. Icann heeft toestemming gegeven aan Samsung voor het exploiteren van een eigen domeinnaam. De domeinen met de Samsung extensie zullen niet eindigen op .samsung maar op .삼성. Dit is de Koreaanse naam van het merk.

Volgens de gegevens die bij Icann zijn ingediend, gaat het Samsung voornamelijk om het beschermen van de merknaam. In principe kan iedereen een extensie aanvragen maar deze moet natuurlijk wel goedgekeurd worden. Toch zijn veel bedrijven bang dat hun bedrijfsnaam geclaimd gaat worden wanneer de lokale gTLD's live gaan. Samsung neemt het dus kennelijk een stukje verder en wilt zelfs voorkomen dat iemand er vandoor gaat met .samsung.

Samsung is het eerste bedrijf die haar merknaam in de vorm van een domeinextensie afschermt. Daarmee is de zet niet alleen een verdedigingszet maar waarschijnlijk ook een marketingstrategie. Door als eerste bedrijf een extensie aan te schaffen, zal een groot deel van het nieuws over de gLTD's over Samsung gaan.

De Samsung extensie zal worden ondersteunt door Kisa. Kisa is ook de beheerder van de nationale domeinextensie van Korea, .kr. Kisa verwacht dat de voorbereidingen voor de extensie al getroffen zijn en dat de extensie in principe dit jaar nog in gebruik genomen kan worden. Dat is, als Icann geen roet in het eten gooit.

Dat laatste is echter waarschijnlijk omdat het bij de autoriteit op domeinen en extensies allemaal niet zo snel gaat. Icann heeft op het moment slechts 50 extensies goedgekeurd en een contract getekend voor deze extensies. De Belgische gTLD's zitten hier niet tussen dus het zal helaas een behoorlijke poos duren voordat we daadwerkelijk .vlaanderen in de adresbalk van de browser kunnen invullen.

Categorie: Domeinnamen