07
Het belangrijkste onderdeel van internetgigant Google blijft natuurlijk de zoekmachine. 15 jaar geleden zag Google het licht. Op dat moment was Google enkel een zoekmachine en bestonden er nog geen diensten als Google Maps, Gmail en Google Drive. Het is dan ook geen wonder dat Google, ter gelegenheid van haar 15e verjaardag, ervoor gekozen heeft om de zoekmachine een update te geven.

Google 15 jaarVanaf afgelopen 27 september draait de Google zoekmachine niet meer op het algoritme "Caffeine" maar op het nieuwe algoritme "Hummingbird". Beide algoritmes hebben een andere manier van omgaan met informatie. Waarbij de oude zoekmachine geïmplementeerd werd om zoekresultaten op een efficiëntere manier te sorteren, ligt de kracht van het nieuwe algoritme vooral bij de manier waarop alle mogelijke zoekresultaten geïndexeerd worden.

Benieuwd hoe de nieuwe algoritme presteert? Waarschijnlijk hebt u al een idee. Google heeft namelijk het nieuwe algoritme meer dan een maand geleden toegepast. Google heeft er echter voor gekozen om pas tijdens haar 15e verjaardag, 27 september dus, officieel bekend te maken dat het nieuwe algoritme gebruikt wordt.
Op korte termijn zal er met het nieuwe "Hummingbird" algoritme niet veel veranderen. Het algoritme zorgt er vooral voor dat de zoekmachine op langere termijn een betere grip krijgt over alle mogelijke zoekresultaten en op deze manier de resultaten aan te bieden die het best van toepassing zijn op de zoekactie. Toch worden negen van de tien zoekacties beïnvloed door het nieuwe algoritme.

Overigens is het nieuwe algoritme niet de enige verrassing die Google op 27 september voor iedereen in petto had. De zoekmachine heeft ook een aantal andere updates gekregen. Zo is de Knowledge Graph optie uitgebreid met meer filters. Het aantal Nederlandstalige filters is helaas niet uitgebreid.

Ook zal de Google app voor mobiele besturingssystemen een update krijgen. Zowel de Android als de iOS app krijgen straks de optie om opeenvolgende zoekacties in te vullen waarbij de volgende zoekactie de content van de vorige zoekactie onthoudt. De Google app voor iOS zal verder pushberichten kunnen ontvangen van Google Now.

Uiteraard was er, ter gelegenheid van het 15-jarige jubileum, ook een Doodle op de site te zien. Als je op het Google logo klikt, was het mogelijk om een spelletje te spelen.